dijous, 6 de gener del 2011

El camí de sirga


fotografia penjada a http://webfacil.tinet.org/llibrerialaplaceta/62975

Quan explico a la gent què és el camí de sirga es queden muts. Com si fos una història increible de dracs i princeses o un passatge dels Pilars de la Terra...
Jo ho vaig conéixer de petit. M'ho van explicar a casa. Els que som de l'Ebre amunt tenim algun parent que l'ha fet però no em refereixo com a excursió, que és molt xulo. Em refereixo pujant gènere riu amunt.
Temps enrera, no hi havia si l'assud de Xerta , ni la d'Ascó, ni les preses de Flix, Riba-Roja, Mequinensa.
El riu era vida de navegació fluvial. Segur que els riberencs, per casa teniu alguna foto del riu amb grans embarcacions. Per més informació sobre el tema podeu anar al blog de l'amic J.A.Collazos, responsable de l'arxiu històric local de Flix, o al CERE, Centre d'Estudis de la Rbera d'Ebre, on us guiaran per tots els escrits, fotografies, cròniques sobre un camí que es va fer durant molts anys per a comerciar al llarg de l'Ebre.
També el podeu fer com a turistes d'un riu que us meravellarà. http://www.ebreguia.com/rogles/
Jo sento passió pel riu de tal manera que estic enamorat de ciutats o pobles amb riu especialment.
Paris, Londres, Lió, Lisboa, algunes de les ciutats que m'agraden i que ténen el riu com a punt important de la seva ruta turística. El riu meravella sempre perquè "el riu és el mateix però no és el mateix".
A l'Ebre només hi queden 2 passos de barca. El de Miravet acaba de guanyar el premi La sirga d'or que otorga el CERE. Segons el diari el Punt "l'únic que queda en funcionament en l'Ebre català" com podeu llegir aqui. http://www.elpunt.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/332432-el-cere-proposa-nou-candidats-al-sirga-dor.html
Vaig escriure al Punt però la seva disculpa fou que el CERE els havia passat una nota de premsa on així ho deien. No m'ho crec perquè hi ha molta gent de Flix al CERE. No seria possible que s'oblidessin de la barca que porta als xops.
Doncs bé, el pas de barca de Flix a mi m'apassiona, entre d'altres coses perquè Flix té un pressupost anual que tranquilament s'hagués pogut carregar la barca, o aprofitar que ho feia alguna riuada per a acabar de construir un pont, però no ho hem fet. Perquè estimem el pas de barca. Com jo, que li vaig fer una cançó que també en homenatge al camí de sirga, i a les nits fredes d'hivern de Flix. La taverna del barquer, amb més literatura que no pas la vida real però amb més realitat que fantasia.
La taverna del barquer, aqui interpretada pel meu amic Joni al baix i jo a l'ukelele i veu.
http://www.musicuo.com/#/search/track:126027
La taverna del barquer, interpretant-la jo sol en directe a la biblioteca Municipal de Flix "Artur Bladé i Desumvila" com a cloenda de la presentació del llibre "La gatera del temps" d'Albert Guiu.
(video)
http://www.youtube.com/watch?v=_ve6bKyvKoM
i un darrer punt però no menys interessant, l'escrit que ha dedicat (i il.lustrat) a la Barca de Flix el bloc de Jaume:
http://blocdejaume.blogspot.com/2011/01/el-pas-de-barca-de-flix.html

3 comentaris:

  1. Ei Ramir, veig que hem coincidit amb el pensament sobre el tema!
    Salut
    Jaume

    ResponElimina
  2. he posat el teu blog a la meva llista d'amics, gràcies per tenir-me al teu
    una abraçada desde Reus

    ResponElimina
  3. si Jaume. tal com estava plantejat porta a confusions. nosaltres, flixancos, hem de fer bandera del que tenim a casa i amb orgull.
    Una abraçada i felicitats pels articles.

    Gràcies mmmm Té la mà Maria - Reus. ;D
    jo et vaig seguint. Força Reus!!

    ResponElimina

Deixa el teu comentari